Hír olvasása

Mi történik, ha a webáruház nem tájékoztatja a fogyasztót az indokolás nélküli elállási jogáról?

2018-04-05 11:15:26

 

Az indokolás nélküli elállási jogról szóló előzetes tájékoztatási kötelezettség körében a fogyasztót mindig tájékoztatni kell arról, hogy ezt a jogot milyen határidővel gyakorolhatja. Amennyiben valamilyen termékről van szó, akkor a termék átvételétől számított tizennégy napon belül lehet az indokolás nélküli elállási jogot érvényesíteni. Ha esetleg több termék adásvételéről volt szó, és azokat eltérő időpontban szállítják ki, akkor mindig az utoljára szolgáltatott termék vagy darab átvételének napjától kell számítani a határidőt. Amennyiben valamilyen terméknek a meghatározott időszakon belül történő rendszeres szolgáltatásáról van szó, úgy az első szolgáltatásának időpontja a mérvadó.

 

Ha az internetes rendelés tárgya valamilyen szolgáltatás, úgy a szerződés megkötésétől számított tizennégy napon belül lehet, és ekkor már indokolás nélküli felmondási jogot gyakorolni. Lényeges viszont a termékekre vonatkozó megrendeléseknél, hogy a fogyasztó az indokolás nélküli elállási jogot a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja. Nem kell tehát megvárnia a fogyasztónak a termék átvételét és azt megelőzően is érvényesítheti az előbb említett jogot.

 

Ha például a fentiekről nem tájékoztatták a fogyasztót, akkor a korábbiakban említett tizennégy napos határidő meghosszabbodik, méghozzá tizenkét hónappal. Mindig érdemes ezért utánanézniük a fogyasztóknak, hogy szerepelt-e a tizennégy napos határidő fentiek szerinti feltüntetése vagy más úton megkapták-e ezt a tájékoztatást, hiszen ha nem, akkor hosszabb ideig állhatnak el indokolás nélkül a szerződéstől. Lényeges viszont, hogy ha az indokolás nélküli elállásra rendelkezésre álló, tizennégy napos határidő lejártát követő tizenkét hónapon belül a webáruház megadja a fogyasztónak a tájékoztatást megfelelően, úgy az elállás, vagy a felmondás érvényesítésére nyitva álló határidő a tájékoztatás közlésétől számított tizennegyedik napon jár le.

 

Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.